Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Rólunk

   Az egész akkor kezdődött, amikor 2002-ben kiutaztam Isztambulba két barátnőmmel.​ A város forgataga, az emberek kedvessége, az ínycsiklandozó ételek, a Nagy Bazár varázslatos hangulata, vendéglátónk határtalan lelkesedése meghatározó élmény volt számomra. Különösen a hamamok ejtettek rabul. Aztán úgy alakult az életem, hogy Isztambulban élhettem 13 évet. Férjhez mentem és született két kislányom.
   
Az ottani évek folyamán rengeteg olyan emberrel ismerkedtem meg, akik hisznek a hagyományőrzésben,  meggyőződésük, hogy a török ember méltán büszke lehet országára, hagyományaira és a föld adta kincseire. Nem csak azok a kincsek adnak okot a büszkeségre, amit a természet adott, hanem azok a termékek is, amik a mesterkezek alól kerülnek ki. Ezekből a kincsekből válogattam össze egy csokorra valót.
   Lámpáink olyan mesteremberek által kerülnek elkészítésre, akik több évtizede ugyanabban a szakmában szorgoskodnak. Nagy odaadással és szakértelemmel tervezik meg a termékeiket, hogy a végeredményben a vásárló teljes örömét lelhesse. Az emberi kéz nyomait viselő lámpák ettől ilyen különlegesek. Minden egyes darab más és más, nem létezik két egyforma lámpa. 
   A hamamnak hatalmas hagyománya van Törökországban, ennek köszönheti pályafutását a hamam törölköző avagy a pestemál. A mai napig léteznek olyan műhelyek, ahol még a hagyományos fából készült szövőszéket használják, amit persze emberi kéz érintése nélkül nem tudnak működtetni. A minták többsége kézzel kerül bevezetésre. Az innen kikerülő hamam törölközők sokkal sűrűbb szövésűek, mint a hagyományos gépi szövőszéken készült társaik. A minták sokasága pedig a mi dolgunkat nehezíti meg a választásban.
   Az ikat textileket Üzbegisztánban festik és szövik meg, majd török varrodákban nyerik el végleges formájukat. Egyszerűen maga a csoda minden egyes anyag, amit ikat technológiával állítanak elő. A párnák, füzetek, neszeszerekben sem létezik két egyforma termék, hiszen a batikolási eljárás garantálja az egyediséget.
   A szépet könnyen meg lehet szokni. S mikor visszaköltözött családunk Budapestre, úgy éreztem, hogy a szívem egy darabja ott maradt. Ekkor léptem a tettek mezejére és ezúton szeretném megosztani veletek ezt a kis adag Törökországot és átadni az ottani emberek kedvességét.
Szeretném, ha itthon is megismerhetnék az emberek az ottani kultúrát, rácsodálkozhatnának a török kézművesek remekeire és esetleg akár azt az otthonukba is elvihetnék.
   Ezt az értéket szeretném átadni neked, hogy ezek a termékek veled is életre keljenek és meghitté, még otthonosabbá varázsolják otthonodat. A minőség, az érték, az esztétika mellett pedig fontos az is, hogy ezen termékek használatával etikailag is szebbé teheted a világot. Vásárlásoddal azokat az embereket is támogatod, akik még hisznek a kézzel készített tárgyak értékállóságában.
Mindenkinek jár egy csipetnyi török varázs, egy kis keleti csoda, ami képviseli a valódi értéket.

Keresés